Stem van de Toekomst Rijswijk maakt zich sterk voor Jongerenparticipatie op Voor de Jeugd Dag 2018

07-11-2018 343 keer bekeken

Chanelle Llobera kreeg op de landelijke Voor de Jeugd Dag het podium om de successen van de Rijswijkse Jongerenparticipatie te tonen. VWS, gemeenten, en organisaties die zich bezig houden met jongerenparticipatie toonden zich geïnteresseerd in opzet, doel en resultaten van de Stem van de Toekomst

Chanelle had  veel te vertellen. Het afgelopen jaar zijn er diverse activiteiten opgezet en hebben kinderen, jongeren en scholen flink meegedacht en meegeholpen aan Rijswijkse beleidsonderwerpen en bijeenkomsten. Bekijk de aankondiging van de presentatie,  de PowerPointpresentatie en de foto's.

Doel van Stem van de Toekomst is versterking van de jeugdparticipatie in Rijswijk door het verbreden en  verbinden van:

  1. de Kinderrechten- en jongerenambassadeurs,
  2. de activiteiten en cursussen op de Onderwijsagenda,
  3. de vrijetijdsactiviteiten,
  4. het cultuur- en sportaanbod,
  5. de politieke participatie en
  6. de preventieve jeugdhulp, waaronder de Experienced Experts (ExpEx) en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Het project heeft inmiddels al goede resultaten geboekt met de uitvoering van een programma om jongeren in Rijswijk te betrekken bij de gemeenteraadsverkiezingen, met o.a. een lesprogramma lokale democratie op scholen, een jongerendebat en een jongerenverkiezingsfestival. Daarnaast heeft het project een actieve rol bij diverse beleidsonderwerpen als armoede/schuldhulp (Jongerencarrousel Geld) en eenzaamheid (Kom Erbij Festival).

Vanuit de zaal kwamen na afloop nog suggesties over manieren waarop ook kwetsbare jongeren zich gemotiveerd voelen om mee te denken en mee te handelen, tips om aan te sluiten bij politieke partijen met een jongerenafdeling en ideeën voor uitbreiding van de beleidsonderwerpen met actuele pijnpunten voor jongeren, zoals werk en huisvesting.

Het was een positieve, inspirerende bijeenkomst. Aan het eind van de Voor de Jeugd Dag benadrukte Hugo de Jonge in een gesprek met een kinderburgemeester hoe belangrijk hij de stem van de toekomst vindt. Dat is natuurlijk helemaal in stijl met de Rijswijkse aanpak. Bekijk ook de terugblik, de website en de reportage van de kindercorrespondent.