Tweede congres Innovatief Haaglanden was een groot succes. Rijswijk staat hierbij goed op de kaart.

January 28, 2019 240 keer bekeken

De 9 gemeenten in de regio Haaglanden en het Hoogheemraadschap Delfland willen voorop lopen op het gebied van innovatie. Op 24 januari hebben zij voor het tweede opeenvolgende jaar gepresenteerd welke stappen zij inmiddels hebben gezet op de terreinen Smart City, Smart Government of Smart Politics.

Rijswijk heeft zich gepresenteerd in het plenaire programma met een pilot innovatieve schuldhulpverlening aan jongeren, die we uitvoeren samen met de gemeenten Midden- Delfland en Pijnacker- Nootdorp. Daarnaast hebben we een ‘learning factory’ ingebracht over het innovatieproject ‘Stem van de Toekomst’, waarin jongeren op nieuwe manieren betrokken worden bij het lokale bestuur. En op de Innovatie Plaza waren we aanwezig met 9 posters van lopende innovatieprojecten in onze gemeente, waarbij we persoonlijke toelichting hebben gegeven bij onze 'parels': Rijswijk blijft Staan, Jongeren en Geld, Jongerenhuisvesting, Flatcoach en Bestuursatelier. 

Naast de plenaire presentatie 'Briljante mislukkingen' van Professor Dr. Paul Iske raakte vooral het verhaal van Jake de harten van de 300 aanwezigen. Jake vertelde hoe hij als jongere op 18- jarige leeftijd direct in de schulden verzeilde en hoe een innovatieve, outreachende aanpak via Jongerenhuisvesting en Schuldhulp aan jongeren hem heeft geholpen om de draad weer op te pakken. Dankzij het goed luisteren naar zijn verhaal, de persoonlijke aandacht, het zoeken naar alternatieve oplossingen en het daadkrachtig vasthouden aan een gekozen aanpak heeft Jake zich ontworsteld uit een kansloze situatie en heeft hij zich ontpopt tot een jongerenambassadeur bij de gemeente Rijswijk. Er waren veel enthousiaste reacties op de innovatieve schuldhulpverlening zowel tijdens het congres als na afloop, onder andere op twitter.  

De learning factory 'Stem van de Toekomst' heeft  de interactie gezocht met de zaal en allereerst de vragen opgehaald waar de deelnemers graag met elkaar over in gesprek gaan. Naast de vragen 'Wat is nodig om een brede netwerksamenwerking rond jongerenparticipatie te realiseren?' en 'Hoe houd je die netwerksamenwerking in stand?' was er ook veel belangstelling voor de verschillende vormen van participatie (van meepraten tot het verleggen van verantwoordelijkheden), de mogelijkheden van structurele financiering, de overgang van innovatieproject naar structureel beleid (borging), de bijvangst van de goede samenwerking met ketenpartners (o.a. de brede inzetmogelijkheden van jongeren in de gemeente) en de diverse zelfgekozen 'topics' van jongeren: fysieke omgeving (bijv. ontmoetingsplekken0, schuldhulp, huisvesting, verkiezingen, debatteren, school en werk. Bekijk de presentatie 'Stem van de Toekomst'.

De eerste foto's en een video zijn te bezichtigen. Ook de powerpoint van de presentatie 'Schuldhulp aan jongeren' is hier te bekijken.

Het werkboek met de ruim 100 innovaties kun je hier opvragen.