Flatcoach Jasper Voskuilen organiseert een goed lopend ICT-spreekuur in de Bernhardflat

21-02-2019 220 keer bekeken

Op donderdagmiddag is er sinds kort wekelijks ICT-spreekuur in de Bernhardflat. Dit spreekuur blijkt te voldoen aan een behoefte. Tijdens het ICT-spreekuur kunnen de flatbewoners hun vragen stellen over of hulp krijgen bij het omgaan met de computer, een tablet of smartphone.

Uit het jaarlijkse CBS-onderzoek naar computer- en internetgebruik blijkt dat steeds meer ouderen gebruik maken van de digitale middelen en toegang hebben tot internet. De computer wordt door hen vooral gebruikt om informatie op te zoeken, voor thuisbankieren en om te mailen. Omdat ouderen niet echt digitaal zijn opgegroeid, hebben zij vaker behoefte aan ondersteuning.

Flatcoach Jasper heeft daarom twee stagiaires aangetrokken om de bewoners van de Bernhardflat op weg te helpen bij al hun digitale hulpvragen of problemen. En dat bleek een schot in de roos. ROC-studenten Tim & Noah hebben inmiddels 5 ICT spreekuren gehouden. Al meer dan 20 hulpvragen van bewoners zijn inmiddels geslaagd beantwoord. Eén bewoner was zo blij met de hulp van de studenten, dat hij ze heeft beloond met een ‘smakelijke’ kapsalon.

In drie Rijswijkse flats, de Bernhardflat, de Titus Brandsmaflat en sinds kort de Mauritsflat, draagt de flatcoach er sinds 2016 aan bij dat ouderen langer thuis kunnen wonen. De flatcoach is een initiatief van corporaties Rijswijk Wonen en Vidomes, welzijnsorganisatie Welzijn Rijswijk, zorgorganisaties Florence en WoonZorgcentra Haaglanden en de gemeente Rijswijk. De flatcoach zorgt er onder andere voor dat extra begeleiding mogelijk is en stimuleert bewoners actief mee te doen aan welzijnsactiviteiten.