Smart City Girls: Innovatie in het Sociaal Domein Rijswijk, vanuit nut en noodzaak

26-03-2019 224 keer bekeken

Smart City Girls helpt de innovatie van het sociaal domein Rijswijk een stapje verder. Vijftig meisjes van de Rijswijkse basisscholen hebben technische ondersteuning bedacht voor het verbeteren van de sociale samenhang. Hoe bereiken we dat iedereen zich thuis voelt en goed kan meedoen in Rijswijk?

De vijftig meisjes zijn groep 7 en groep 8 leerlingen uit De Mariaschool, De Petrusschool, Basisschool de Akker en CBS Melodie. Smart City Girls zet in op het vergroten van de interesse van meisjes voor techniek. En dat is gelukt! De meisjes hebben supergemotiveerd informatie verzameld, het vraagstuk uitgeplozen, oplossingen bedacht, een ontwerp gekozen en een marketingstrategie opgezet. Alles in één werkdag; een wereldprestatie!

De winnaars bedachten een vriendelijke robot in drie versies: knuffelbeer, knuffelkonijn en knuffelpoes. Vooral het uitgebreide totaalpakket, met o.a. sensoren en adviesfunctie, zorgde voor de meeste punten van de jury.  De robots helpen kinderen die te maken hebben met een scheiding van hun ouders. Soms voelen deze kinderen zich eenzaam en verdrietig en zouden hier graag met iemand over willen praten. Dan heb je veel aan een robotvriend(in) die altijd voor je klaar staat. De robot troost je als je als verdrietig bent en vrolijkt je op wanneer je dat nodig hebt. Kinderen voelen zich hierdoor minder alleen en gelukkiger. Een goede oplossing om kinderen zich  thuis te laten voelen in Rijswijk.

Waardering van de jury was er ook voor de SMC (see my child) CAMERA. Deze camera maakt het voor kinderen met een beperking mogelijk om alleen thuis te kunnen blijven, omdat camera’s een oogje in het zeil houden. Alle kinderen vinden het belangrijk om deze vrijheid van hun ouders te kunnen krijgen.

Het was beslist een moeilijke keuze want ook de technologische ondersteuning voor versterking van de sociale samenhang ( voor ouderen) viel goed in de smaak bij de jury. Stiekem wordt al gezocht naar een producent die één van onderstaande ideeën op de markt wil brengen

  • App for the Elderly: Omdat oude mensen zich af en toe eenzaam voelen is er een App fort the Elderly bedacht. Een app met maar liefst drie functies: (1) het dichtstbijzijnde openbaar vervoer vinden,  zodat ouderen naar de stad kunnen, (2) een agenda, om niks meer vergeten, (3) een datingprogramma om met elkaar in contact te komen.
  • De Oldtab, een tablet speciaal ontworpen voor ouderen met grote knoppen en een eenvoudige bediening. Deze tablet is bovendien handig  uit te breiden met een robot, waardoor het aantal toepassingen sterk toeneemt.
  • Een sociale website, bijvoorbeeld rijswijksterk.nl ,  waar iedereen terecht kan met vragen en informatie. Er is ruimte om van allles met elkaar te delen, spullen te ruilen en met elkaar in contact te komen. Ook deze website zorgt ervoor dat mensen zich thuis zullen voelen in Rijswijk en zich graag gaan inzetten voor elkaar: Iedereen doet mee!

Foto: Wim Mecksenaar. Bekijk ook de  informatie  het filmpje en de video