Smart Politics Girls Innovatief Haaglanden

28-05-2019 131 keer bekeken

Achtentwintig meisjes uit groep 7 en 8 van basisscholen in de regio waren woensdag in het stadhuis van Rijswijk om meer te weten te komen over de rol van vrouwen in de politiek. Ze maakten ook vlogs waarin ze zelf vertellen wat zij belangrijk vinden. Hun stem telt mee in Europa.

De meisjes leerden onder andere hoe je door samen te werken invloed kunt uitoefenen op allerlei onderwerpen die jij belangrijk vindt. Na een korte Rijswijkse introductie door wethouder Larissa Bentvelzen (welkom) en gemeenteraadslid Martine Koopman (vrouw in de politiek), vertelde Susanne Caarls als kandidaat voor het Europese Parlement (D66) over opzet, achtergrond en organisatie van het Europarlement. Daarna kregen de meisjes een korte vlogcursus, waarin ze in kleine groepjes een script schreven en een compleet fimpje opnamen over een zelfgekozen onderwerp.  De vlogs laten zien wat de deelnemende meisjes belangrijk vinden als het gaat om onderwerpen die op de Europese politieke agenda staan. Er is nagedacht over natuur/ duurzaamheid, gelijke rechten, wintertijd, stemmen vanaf 16 jaar en de risico's van nepnieuws.

In samenwerking met afgevaardigden van de politieke partijen zijn de filmpjes gestuurd naar de verschillende partijen die zijn gekozen in het Europarlement. De stem van de meisjes telt dus echt mee in het Europese beleid.

De middag was georganiseerd vanuit het programma Smart Politics Girls van het regionale samenwerkingsverband Innovatief Haaglanden. Ook de kinderrechtenambassadeurs, de jongerenambassadeurs en Stichting Piëzo uit Zoetermeer hebben een actieve rol gespeeld bij de opzet van het programma en de organisatie van de activiteiten. Bekijk de PowerPoint, de foto's en de compilatie.