De Rijswijkse Flatcoach mag op de rode loper van NEW NEIGHBOURS

04-06-2019 881 keer bekeken

De Publieke omroep NTR maakt een documentaire 'NEW NEIGHBOURS' (‘De nieuwe Buur’), dat tot doel heeft om een betere verstandhouding en meer begrip te stimuleren tussen migranten, vluchtelingen en de autochtone bevolking in Europa. De Nederlandse uitzending zal gaan over de Rijswijkse Flatcoach.

Het uitgangspunt van de documentaireserie is de vraag: hoe gaan oude (lokale) en nieuwe buren (migranten, vluchtelingen) met elkaar om? Want niets zegt meer over de integratie van oude en nieuwe bewoners dan hoe we met elkaar omgaan in onze straten en wijken. Het doel is om te laten zien dat migranten een positieve bijdrage leveren aan de economie en cultuur van de ontvangende landen.

In 2017 en 2018 werden al eerder series van NEW NEIGHBOURS geproduceerd en uitgezonden. Vanwege het succes van deze series heeft de Europese Commissie het thema van harte omarmd. Negen publieke omroepen in Europa (Nederland, Kroatië, Slovenië, Italië, Portugal, Tsjechië, Spanje, Duitsland, België) werken momenteel samen om met financiële steun van de Europese Commissie een nieuwe serie New Neighbours tot stand te brengen voor 2019.

De Nederlandse uitzending volgt het wel en wee van de bewoners in de Bernhard- en Titus Brandsmaflat. De rode draad is Jasper die de bewoners helpt, begeleidt en met elkaar in contact brengt. De twee Rijswijkse flats tonen een multiculturele samenleving, waar alles bij elkaar komt wat betreft diversiteit in gender, leeftijd, afkomst en beperking. Juist in de verscheidenheid toont zich de kracht van mensen die elkaar kunnen versterken en helpen. Iedereen is anders maar ook iedereen is buur van elkaar. Wat één niet kan, kan de ander wel. Juist door de ontmoeting krijgen mensen begrip voor elkaar en komen ze nader tot elkaar. Natuurlijk gaat dit met een lach en een traan en duurt het even voordat alles op rolletjes gaat.

Bijvoorbeeld de lichamelijk beperkte Evert helpt de minder taalvaardige Rabaee en Rabaee ondersteunt Evert door mee te helpen met eten en met hem de straat op te gaan. De Turkse migrante en moeder van drie kinderen, Ilknur gaat alleenstaande oudere dames opmaken op moederdag. De oudere dames vertellen Ilknur alles over hun leven en de Hollandse cultuur en hoe ze langzamerhand alleen zijn komen te staan. Wat  gebeurt er tussen mensen die elkaar eigenlijk niet kennen maar die toch veel meer gemeenschappelijk hebben dan ze denken te weten van elkaar?

De samenwerking rond de Flatcoach is een  mooi initiatief vanwege het verbindende karakter tussen de verschillende bewoners, en is daarom een documentaire waard. Op dit moment is een crew al een paar weken bezig met het filmen. Het resultaat is in oktober te zien; eerst op een filmfestival in Berlijn (Prix Europe)  en in november 2019 op NPO2. 

Cookie-instellingen